Informacja o programie Fundacji Tesco Dzieciom "Zdrowo jeść, by rosnąć w siłę"
01.10.2013
Od lutego do sierpnia 2013 roku w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Augustowie realizowany był program Fundacji Tesco dzieciom „Zdrowo jeść, by rosnąć w siłę”.
W ramach projektu przeprowadzono następujące zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania:
- Warsztaty edukacyjne „Akademia zdrowego żywienia”, które wdrożyły dzieci do przestrzegania zasad regularności i różnorodności posiłków, spożywania dużej ilości owoców i warzyw, picia wody (najlepiej niegazowanej). Przybliżono terminy: urozmaicona i zbilansowana dieta, piramida żywieniowa, bilans energetyczny dzieci i młodzieży dzieci w wieku szkolnym.
- Poznanie zasad żywienia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
- Poznanie i utrwalanie zasad kultury żywienia, sposób jedzenia, eleganckie nakrycie stołu, utrwalanie nawyku higieny przed jedzeniem.
- Warsztaty tematyczne o zasadach żywienia i dietetyki – poznanie dobrego i zdrowego żywienia z wykorzystaniem tradycji polskiej i regionalnej kuchni.
- Zajęcia edukacyjne w zakresie zdrowego żywienia. Nabycie i poszerzenie umiejętności związanych z higieną przygotowywanych posiłków, sporządzania jadłospisów, robienia zakupów i porównywania cen.
- Poznawanie różnorodności kuchni polskiej (podlaska, śląska, kaszubska, góralska) na podstawie publikacji kulinarnych.
- Warsztaty edukacyjne „Żyjąc wolniej – żyjesz smaczniej” i „Jedzenie to przyjemność” – wpływ zdrowego, ekologicznego jedzenia na jakość życia i samopoczucia. Odrzucenie powszechnie obowiązującej kultury „Fast food”, a przyjecie idei „Slow food”.
Podczas realizacji programu hodowaliśmy również zioła we własnym zielniku, samodzielnie sporządzaliśmy jadłospisy, spotykaliśmy się z dietetykiem i pracownikiem Wydziału Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej, zgłębialiśmy literaturę kulinarną. Wielka atrakcją były warsztaty kulinarne z mistrzem kuchni Panem Marcinem Budynkiem w Hotelu „Warszawa”. Uczyliśmy się nakrywania do stołu , zasad savoir-vivru i dobrych manier.
Co miesiąc przygotowywaliśmy „danie miesiąca”, które na zakończenie programu zebraliśmy i wydaliśmy „Ogniskową książkę kucharską” (zob. książka w załączeniu).
« inne aktualności